'Kinderen moeten van medicijnen af'

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten wil dat kinderen minder medicijnen voorgeschreven krijgen. Volgens haar moeten ouders gewoon leren leven met sommige problemen die hun kinderen kunnen hebben.

Elk probleem moet tegenwoordig gediagnosticeerd worden en daar moeten we vanaf, vindt Veldhuijzen van Zanten. Kinderen krijgen nu steeds vaker etiketten opgeplakt; dyscalculie, pdd-nos, add, hypersensitiviteit enzovoort. De staatssecretaris is van mening dat dit soort zaken wel erkend moeten worden, maar dat niet voor alles medicijnen moeten worden voorgeschreven.

Veldhuijzen van Zanten heeft dinsdagavond haar plannen hierover naar de Tweede Kamer gestuurd, meldt De Volkskrant. Ze wil dat gemeenten de spil worden in de jeugdzorg. Nu is de zorg nog te versnipperd over provincies, gemeenten en de ministeries van Onderwijs, Volksgezondheid, Sociale Zaken en Veiligheid en Justitie. Elke gemeente moet een Centrum voor Jeugd en Gezin gaan inrichten om gezinnen met probleemkinderen te helpen. Degenen die echt zorg nodig hebben moeten deze zo snel mogelijk krijgen. Anderen moeten juist leren uitgaan van de kracht van het individu en het gezin, in plaats van medische of psychische hulp in te zetten.