Kerk: Bejaard stel moet uit elkaar

De hoogbejaarde Jan Peijnenburg en Threes van Dijck mogen van het bisdom Den Bosch na 46 jaar niet meer samenwonen. Het stel moet voor 1 december in verschillende huizen wonen. De 81-jarige Jan is priester en de kerk vindt dat hij in die functie niet met een vrouw mag samenwonen. Als het koppel geen gehoor geeft aan de eis van de kerk wordt Jan uit het priesterschap verwijderd.

De kerk wist al tientallen jaren dat de twee samenwoonden. De toenmalige bisschop van Den Bosch, Bekers, heeft het stel zelfs de handen opgelegd en gezegend, schrijft het AD. Onlangs heeft Jan samen met Threes een aantal brochures verspreid waarin hij vraagtekens zet bij het celibaat. Dit zou de werkelijke reden zijn dat de kerk na 46 jaar ineens eist dat hij en Threes verschillende woningen zoeken. Jan vindt dat de kerk eigenlijk niet van iemand mag vragen om celibatair te leven. Dat is volgens hem vragen om levensgrote problemen.

Een woordvoerder van het bisdom bevestigt dat Jan uit het priesterschap gezet wordt als hij en de 85-jarige Threes op 1 december nog samenwonen. Zijn standpunt wat betreft het celibaat speelt hierbij ook een grote rol.

Jan zou heel graag priester blijven en zou het erg jammer vinden als de kerk voet bij stuk houdt. De keus tussen het priesterschap en Threes is echter snel gemaakt. Hij blijft hoe dan ook met haar onder één dak wonen.