Jongeren geronseld voor vuurwerk

Handelaren in illegaal vuurwerk blijken kinderen en jongeren te ronselen om filmpjes van ontploffende bommen te maken en op internet te zetten. Voor deze reclame worden soms geldprijzen aangeboden, weet De Telegraaf.

De criminelen doen er alles aan om een zo groot mogelijk publiek te bereiken door die video’s via internet te verspreiden. Zo willen ze hun verkoopcijfers opkrikken, aldus Stichting Consument en Veiligheid. In een week tijd zijn door een speciale taskforce meer dan 300 online video’s van mortieren en nitraatbommen opgespoord. Bijna 120 makers van die filmpjes werden achterhaald. Iets meer dan de helft (zo’n 55 procent) van deze groep gaf gehoor aan de eis om het filmpje van internet te verwijderen.

Wie blijft weigeren, kan op bezoek van de politie rekenen en uiteindelijk voor de rechter belanden. Volgens Consument en Veiligheid maken de handelaren met de filmpjes reclame voor de vuurwerkbommen. De filmpjes zijn razend populair en worden daardoor veel rondgestuurd. De illegale explosieven komen vaak uit Tsjechiƫ, Italiƫ en Polen.