Hoge Raad vernietigt veroordeling terreurverdachte

De Hoge Raad heeft dinsdag de veroordeling van de vrouwelijke terrorismeverdachte Soumaya S. vernietigd. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde haar in oktober 2008 tot vier jaar cel voor terroristische misdrijven.

Het hof in Amsterdam moet het proces tegen S. nu over gaan doen. S. was de enige vrouw in de groep, die met de veroordeelde terrorist Samir A. terecht stond. De Hoge Raad vindt dat het hof in Den Haag niet goed is omgegaan met de toetsing van het bewijs, dat door de geheime dienst AIVD in haar zaak was verstrekt. De vrouw zou actief ondersteuning hebben geboden aan het doel terroristische aanslagen te plegen. De AIVD nam een telefoongesprek tussen S. en haar zus op, waarin Soumaya navraag deed naar namen en adressen van enkele politici die in de apotheek kwamen waar de zus werkte.

Aanvankelijk was het Haagse hof het met de advocaat van Soumaya S. eens dat de geheime dienst alle opgenomen gesprekken op tafel moest leggen om de context vast te stellen. Nadat de AIVD dit weigerde, gebruikte het hof het belastende gesprek toch als bewijs. Daar is de Hoge Raad het niet mee eens. De Hoge Raad maakte de veroordeling van terrorist Noureddine el F. tot 8 jaar cel dinsdag definitief.

Bron: ANP