Heerlen: woensdag begint sloop winkelcentrum

De gemeente Heerlen laat vanaf woensdag tien winkels slopen in winkelcentrum ‘t Loon. Dat heeft de gemeente maandag laten weten. Veertig andere winkelpanden blijven gespaard. De sloop duurt tot uiterlijk 23 december.

Veel bewoners van de Homerusflat boven het winkelcentrum reageerden boos, teleurgesteld en ontredderd, aldus hun woordvoerder Theo Ploeg. Ze mogen een maand niet meer hun woning in. Dat is langer dan ze verwacht hadden. “De boodschap komt hard aan”, twitterde Ploeg. De aannemer Beelen uit Harderwijk gaat de sloop uitvoeren. De aannemer rijdt in de nacht van maandag op dinsdag met groot materieel naar Heerlen. Dinsdag wordt een werkplaats ingericht. De 10 winkels die afgelopen dinsdag zijn gesloten worden inclusief inventaris gesloopt. Zij liggen boven of vlakbij de plek die verzakt. Gesloopt wordt ook een oplaadpunt van de SNS-bank. Ook een belangrijk deel van de parkeergarage wordt gesloopt.

Het winkelcentrum bestaat uit vier compartimenten die bouwkundig los van elkaar staan. Drie compartimenten blijven gespaard. Het bouwwerk in het verzakkende compartiment helt langzaam maar zekert voorover, zei burgemeester Paul Depla. Snelle sloop is nodig. Op 23 december gaan de overige 40 winkels weer open en kunnen de bewoners terug naar hun appartement. De aannemer werkt 12 uur per dag, en als het moet 24 uur per dag om op tijd klaar te zijn voor de oplevering op 23 december. In andere delen van ‘t Loon, een naastgelegen flat en in de Stadsschouwburg worden meetapparaten geplaatst die registreren of er trillingen en bewegingen zijn.