GroenLinks wil 'kinderpardon' asielzoekers

GroenLinks in de Tweede Kamer wil dat hier al lang wonende en gewende alleenstaande minderjarige asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen. Kamerlid Tofik Dibi zal dinsdag bij de begroting voor Immigratie en Asiel een motie hiertoe indienen.

Het gaat naar schatting om ongeveer 1000 alleenstaande minderjarige asielzoekers, aldus GroenLinks. “GroenLinks wil een humaan asielbeleid, waarin vluchtelingen ook echt als mensen behandeld worden”, aldus Dibi. “Ik pleit dus voor een kinderpardon. Deze jongeren hebben een binding met Nederland, niet met het geboorteland waar ze de taal niet eens spreken. Met het oog op de vergrijzing hebben wij hen bovendien nodig.” “Zelfs de achterban van het CDA heeft zijn eigen minister Leers opgedragen met een humaner asielbeleid te komen, maar hij schuift dit op de lange baan”, zegt Dibi.

De VVD pleit voor het tegenovergestelde. De partij pleit dinsdag bij minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat jonge afgewezen asielzoekers niet langer dan tot hun 18e in Nederland mogen blijven. Het kabinet moet hen al na de eerste afwijzing in weeshuizen in de regio opvangen en terugsturen. De partij wil dat Nederland in landen als Afghanistan, Somalie en Irak weeshuizen neerzet, waardoor het terugsturen niet in strijd is met internationale verdragen.

Bron: ANP