'Geheel nieuw onderzoek zaak Schipholbrand'

De advocaten van de verdachte van de zogenoemde Schipholbrand, waarbij in 2005 elf vreemdelingen om het leven kwamen, willen dat het gerechtshof in Den Haag een geheel nieuw onderzoek naar de brand laat doen.

Dat hebben zij woensdag gezegd. Aanstaande maandag dient een zogeheten regiezitting in de zaak bij het hof. De Hoge Raad besloot eind vorig jaar dat het hof in Den Haag de zaak opnieuw moet doen. De Libische verdachte Ahmed al-J. werd in 2009 in hoger beroep veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het veroorzaken van de brand.

Volgens zijn advocaten Damman en Frijns kan het onderzoek van de Zwitser Olivier Delemont naar de oorzaak van de brand niet als bewijs dienen. Het is volgens de verdediging niet bruikbaar, omdat het in hoge mate gebaseerd is op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ook zullen de advocaten het hof vragen een eerder ingediend wrakingsverzoek alsnog in behandeling te nemen. Het verzoek had te maken met de schijn van partijdigheid van de rechter-commissaris belast met het leiden van het onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Bron: ANP