Even terug na instoringsgevaar

Bewoners en winkeliers mogen  zondagochtend even terug om spullen uit hun woning of winkel te halen. De gemeente Heerlen heeft de flat boven winkelcentrum t Loon in Heerlen eerder met spoed laten ontruimen. Dit vanwege het instortingsgevaar onder een deel van het winkelcentrum. 

Hulpdiensten hebben alle bewoners in de nacht van vrijdag op zaterdag uit de 18 appartementen gehaald en in een hotel ondergebracht. Dit in verband met de snelle verslechtering van de situatie in het met instorting bedreigde deel van het winkelcentrum, aldus de gemeente. De bewoners kregen zaterdag te horen dat zij voorlopig niet terug naar huis kunnen.

Volgens de zegsvrouw bevinden zich een persoon van over de 80 en een van boven de 90 jaar in het gezelschap. ,,De mensen werden om kwart voor drie gewekt en moesten binnen een kwartier hun huis uit. Ze hebben niet meer bij zich dan dat ze aanhebben.”

In eerste instantie leek alleen in een deel van het complex instortingsgevaar te zijn, omdat het gehele pand uit verschillende
compartimenten is opgebouwd. Een deskundige, ingehuurd door de Vereniging van Eigenaren heeft daarop de vraag gesteld of door verbouwingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden, deze scheiding niet is aangetast. Daardoor zou het instorten van een deel van het gebouw effect kunnen hebben op het hele pand en dat zelfs kunnen meesleuren. Vandaar dat s nachts werd besloten de flat met spoed te ontruimen.

In de hal van de flat gaven burgemeester Paul Depla en wethouder Riet de Wit tekst en uitleg aan de bewoners. Die waren verrast door de acute evacuatie. ,,Ik kreeg de indruk dat het vrij snel kan gebeuren met die instorting, aldus Theo Ploeg, een van de bewoners. In totaal telt de flat 40 appartementen, waarvan er 18 bewoond zijn.

Winkeliers mogen zaterdag niet meer hun panden binnen om spullen uit de zaak te halen. Eerder was gemeld dat dit nog wel mogelijk zou zijn, maar omdat de gemeente Heerlen de waarschijnlijkheid van een verzakking steeds groter acht, kwam ze op die beslissing terug.