Explosief bij bank in Hoenderloo

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is donderdag druk geweest met drie mogelijke explosieven, die in Hoenderloo op de Veluwe werden gevonden.

Een projectiel ging in de vroege ochtenduren gedeeltelijk af en beschadigde de pui van een plaatselijke bank aan de Heldringseweg. In de bank werd later een verdacht pakketje aangetroffen en in de auto waarmee de verdachten waren gevlucht, lag misschien een spijkerbom. Donderdagmiddag was het gevaar geweken, aldus de politie.

In de nacht blies een explosief een stuk uit een muur waarin een pinautomaat zat. De politie vond vlak bij de bank een tweede explosief, dat niet was afgegaan. Daarom moesten de bewoners van acht naastliggende panden hun huizen verlaten. Volgens de politie is er geen buit gemaakt.

De vluchtauto werd donderdagmorgen teruggevonden in Arnhem. Het bergingsbedrijf kreeg een anoniem telefoontje dat er een spijkerbom in de auto zou liggen. Daarop zette de politie de omgeving af en alarmeerde de EOD. Die stelde vast dat het loos alarm was. Technische rechercheurs vonden later op de ochtend een verdacht pakketje in de bank en schakelden voor de derde maal de bomverkenners van de EOD in. Ook dit pakketje bleek niet gevaarlijk te zijn.

Het explosief dat niet was afgegaan is in een plofkuil tot ontploffing gebracht. Aan het begin van de donderdagmiddag konden de omwonenden terug naar huis.

Bron: ANP