Dominee: sla 'zondig' kind

Ouders moeten een zondig kind slaan. Die boodschap verkondigt dominee A. Vlietstra van de Hersteld Hervormde Kerk in Katwijk, meldt het Leidsch Dagblad.

Vlietstra baseert zich op teksten uit de zeventiende eeuw, die volgens hem “beslist nog niet uit de tijd zijn. Als een kind zondigt, is kastijding een noodzakelijk antwoord. Als de ouders dat niet doen, gaan ze in tegen de wil van God”, is zijn mening.

De dominee geeft zijn opdracht in de Hervormde Nieuwsbrief, nadat hij een Katwijks echtpaar feliciteert met de geboorte van hun vijfde kind. Maar wat hem betreft hoeven ouders het niet bij een tik te houden. Als een ouder kind over de schreef gaat, moeten er letterlijk hardere maatregelen worden genomen. Halsstarrige kinderen moeten zelfs “scherp gekastijd” worden. “Een zware misdaad en gruwel moet niet zacht worden bestraft.”

De PvdA, de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer, heeft de staatssecretarissen van Volksgezondheid en van Justitie maandag schriftelijk opheldering gevraagd over het gebod van de dominee. Kamerlid Khadija Arib wil weten wat de bewindslieden van de uitspraken van de predikant vinden. Volgens haar roept de dominee op tot mishandeling van kinderen. Arib wil ook weten wat de bewindslieden concreet gaan ondernemen “om deze dominee te stoppen”.