Celstraffen voor duinbranden

De rechtbank in Alkmaar heeft dinsdag twee mannen uit Schagen celstraffen tot 15 maanden opgelegd. Het duo stichtte op 7 mei van dit jaar twee duinbranden bij Bergen aan Zee.

Daarnaast maakten zij zich – deels onafhankelijk van elkaar – schuldig aan diefstal, bedreiging en vernieling. Nando F. (21) kreeg 15 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk, Ziad A. (18) kreeg 12 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk. De twee hoorden twee weken geleden celstraffen van respectievelijk 3 jaar en 2 jaar waarvan een jaar voorwaardelijk tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie (OM) rekende de twee vooral de brandstichting zwaar aan.

De twee stichtten op 7 mei op de terugweg uit Bergen aan Zee op twee plaatsen brand in het duingebied en vertrokken. Doordat een voorbijganger hen zag en meteen alarm sloeg, bleef de schade beperkt. De brandweer had pas twee dagen daarvoor het nabijgelegen duingebied van Schoorl weer vrijgegeven. Dat gebeurde nadat de allergrootste in de lange reeks duinbranden die sinds augustus 2009 uitbraken na vijf dagen bluswerk was bedwongen. “De hele gemeenschap in Schoorl en Bergen was in de greep van de branden”, aldus de officier van justitie twee weken geleden. Zij benadrukte dat het door de droogte veel erger had kunnen aflopen.

De rechtbank acht in tegenstelling tot het OM niet bewezen dat de mannen met de branden voor levensgevaarlijke situaties hebben gezorgd. Het ging volgens de rechter om relatief kleine branden, die makkelijk te blussen waren. Omdat het OM onvoldoende rekening heeft gehouden met de specifieke kenmerken van de branden, vielen de straffen lager uit dan geëist. De rechtbank stelde de strafwaardigheid echter niet los te kunnen zien van de grote maatschappelijke onrust die ontstond als gevolg van de duinbranden. De twee waren niet betrokken bij de overige duinbranden in Schoorl en Bergen tussen augustus 2009 en mei dit jaar.

Bron: ANP