Brand in gebouw waar natrium ligt

Op een industrieterrein in Farmsum (gemeente Delfzijl) heeft in de nacht van zondag op maandag een brand gewoed bij een dochterbedrijf van Dow Chemical.

Bij het overladen van een treinwagon met natrium ging iets mis, waardoor de stof vlam vatte. De brandweer waagde zich lange tijd niet op het terrein, maar liet het natrium opbranden. Natrium is uiterst brandbaar en reageert met water. De brandweer liet daarom zand aanrukken, waarmee de laatste smeulende resten worden bedekt. Een hoeveelheid olie, die ook in brand was gevlogen, is met poeder geblust, vertelde een woordvoerder.

Vanwege de brand zetten de autoriteiten in de wijde omgeving de wegen af. Rond kwart voor zes was de brand onder controle en werden de wegen rond Dow-dochter Rohm and Haas weer vrijgegeven. Mensen die in de buurt wonen kregen het advies hun ramen en deuren gesloten te houden, omdat de brand in eerste instantie grote rookwolken veroorzaakte.

Niemand raakte bij de brand gewond. De drie medewerkers die bij het overladen van het natrium betrokken waren, wisten zichzelf in veiligheid te brengen. Waardoor de stof vlam vatte, is nog onbekend.

Bron: ANP