Asteroïde scheert langs de aarde

Een grote asteroïde is dinsdagnacht langs de aarde gescheerd. Het gevaarte passeerde onze planeet op een afstand van ongeveer 324.600 kilometer, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Dat is dichterbij dan de maan.

De NASA had vooraf al laten weten dat de asteroïde geen enkel gevaar zou opleveren voor de aarde. Het brok van ongeveer 400 meter is voor wetenschappers wel een interessant onderzoeksobject. NASA gaat de asteroïde met de naam 2005 YU55 in kaart brengen. Volgens de organisatie bestaat het brok voor het grootste deel uit koolstofverbindingen.

Het is vrij uitzonderlijk dat een asteroïde van dergelijke afmetingen de aarde op zon korte afstand passeert. De laatste keer was in 1976. In ons zonnestelsel bevinden zich talloze asteroïden. Net als planeten volgen ze een baan rond de zon. NASA houdt de grootste exemplaren goed in de gaten. Een inslag van een asteroïde als 2005 YU55, die grofweg even groot is als een vliegdekschip, zou volgens deskundigen een enorme ramp zijn. Bron: ANP