9 jaar cel wegens dood bejaarde

Een 21-jarige man heeft een dinsdag negen jaar celstraf gekregen voor doodslag van een 89-jarige vrouw.

Hij heeft in september 2009 bij haar ingebroken en heeft haar toen twee keer hard in het gezicht gestompt. De vrouw liep daardoor ernstig hersenletsel op en raakte in coma. De hoogbejaarde dame uit Duiven overleed in maart 2010 aan longontsteking. Dit was een direct gevolg van het coma.

Volgens de rechtbank wist de dader dat hij inbrak bij een bejaarde, hulpbehoevende vrouw. Hij had kunnen weten dat de twee vuistslagen die hij haar gaf, fataal konden zijn. Bovendien heeft de inbreker de 89-jarige ernstig gewond achtergelaten en heeft hij geen moment geprobeerd hulp voor haar te zoeken.

De rechtbank heeft geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid het jeugdstrafrecht toe te passen, omdat het vergrijp te ernstig is. De advocaat van de beklaagde had hier een verzoek toe ingediend. Bij het uitspreken van het vonnis is wel rekening gehouden met de onrijpheid en onvolwassenheid van de man. Daarom heeft de rechter negen jaar cel opgelegd in plaats van de door het Openbaar Ministerie geëiste tien jaar.