Warmste novembernacht sinds 1901

Nederland heeft de warmste novembernacht in zeker 109 jaar beleefd. In de nacht van woensdag op donderdag werd het in De Bilt niet kouder dan 14,5 graden. Dat meldde het KNMI vrijdag. In 1901 begon het weerinstituut met het registreren van etmaaltemperaturen.

Het oude record voor de minimumtemperatuur van een etmaal dateerde van 1 november 1968, toen De Bilt niet lager kwam dan 14,1 graden. Normaal is het in deze tijd overdag maximaal ongeveer 10 graden en in de nacht minimaal zon 4 graden. Donderdag was het in ons land over de hele dag gezien behoorlijk warm met gemiddeld 15,2 graden. Dat is het op een na hoogste etmaalgemiddelde in november in ruim honderd jaar.

Op 3 november 2005 was het met gemiddeld 15,9 graden nog net iets warmer. Het uitzonderlijk zachte weer van de afgelopen dagen hangt samen met een sterke aanvoer van subtropische lucht. Meestal waait het onder die omstandigheden flink en wordt de zachte lucht met een zuidwestelijke wind aangevoerd uit gebieden met een subtropisch klimaat. Het zachte weer met soms veel regen houdt ook vrijdag nog aan. Daarna zakt de temperatuur en vanaf het weekeinde zijn vooral de nachten een stuk kouder.

Bron: ANP