VVD, CDA en PVV bereiken akkoord

Na 111 dagen onderhandelen zijn de VVD, CDA en PVV het eens geworden over een regeer- en een gedoogakkoord. Deze zullen de basis vormen voor een minderheidskabinet van de VVD en CDA dat op de gedoogsteun van de PVV kan rekenen.

Rutte heeft het over een akkoord waar ”heel veel mensen hun vingers bij af kunnen likken” en volgens Verhagen is het ”een antwoord op de problemen in Nederland”. Wilders gaat zelfs zo ver dat hij het ”op een aantal punten historisch” noemt.

De akkoorden worden dinsdagnacht uitgewerkt zodat ze woensdag voorgelegd kunnen worden aan de fracties van de VVD, CDA en PVV. Vooral voor het CDA zal het spannend worden of het akkoord wordt goedgekeurd. Het CDA-congres mag zich aanstaande zaterdag uitspreken over de akkoorden. De afgelopen weken lieten veel partijprominenten zich negatief uit over de formatie waar de PVV een prominente rol in neemt.

Als het congres en de fracties hebben ingestemd kan Rutte benoemd worden tot formateur. Hij zal dan op zoek gaan naar ministers en staatssecretarissen van VVD- en CDA-huize om een eerste kabinet Rutte te vormen.