Postbode gaat door met staken

Postbodes zetten hun acties tegen de reorganisatie van hun werkgever TNT Post voort. Volgende week donderdag en vrijdag wordt er in heel het land geen post bezorgd. “Zolang TNT met niks fatsoenlijks over tafel komt, gaan we door met staken”, meldden de drie vakbonden FNV Abvakabo, CNV Publieke Zaak en BVPP dinsdag aan hun achterban.

Medewerkers van TNT hadden dinsdag massaal gehoor gegeven aan de stakingsoproep van de vakbonden. De Prinses Beatrixlaan, die langs het groene TNT-gebouw parallel aan de Utrechtsebaan loopt, was van begin tot eind gevuld met actievoerders. In totaal waren er zon achtduizend stakers op de been. ,,Ik ben al 35 jaar postbode. Het is een prachtige job, maar je merkt nu wel dat de spanning op de werkvloer oploopt”, zei een van de actievoerders.

“Mensen die straks hun baan verliezen en schoolgaande kinderen hebben, of met vakantie willen, kunnen het wel schudden. De postbodes en ook de postbezorgers zijn het oneens met het gedwongen ontslag dat 3100 medewerkers boven het hoofd hangt. Door de reorganisatie verliezen in totaal elfduizend mensen hun baan. Een groot deel van deze banen verdwijnt door natuurlijk verloop, maar volgens TNT zijn 3100 gedwongen ontslagen onvermijdelijk.

Dat vinden de vakbonden te veel. Ze willen dat het postbedrijf langer de tijd neemt voor de reorganisatie, zodoende kunnen meer mensen een andere baan vinden. TNT stelt dat de reorganisatie noodzakelijk is omdat de postmarkt al jaren krimpt door internet. Daarnaast heeft TNT sinds de liberalisering van de postmarkt te maken met concurrentie van bedrijven als Sandd en Selekt Mail. Die werken goedkoper omdat zij bezorgers in dienst hebben die veelal geen vast arbeidscontract hebben maar op stukloon werken.

De vakbonden zien in de toestanden bij TNT bewezen dat de liberalisering van de postmarkt mislukt is. “De postmarkt is een vechtmarkt geworden en jullie dreigen de dupe te worden”, zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius vanaf een podium tegen een joelende en fluitende menigte. “Wij snappen er niets van. Je hoort altijd dat het aantal poststukken afneemt. Maar bij ons gaat er geen dag voorbij of de post wordt niet eens helemaal verwerkt, zo druk is het”, zeiden twee postbodes uit zuid-Limburg hoofdschuddend.

“En dat de ervaren mensen weg moeten en er vervolgens goedkope krachten voor terugkomen, is te gek voor woorden.” Op 25 en 26 november wordt er op de vestigingen van TNT opnieuw gestaakt. Hoe de acties precies vorm krijgen, is nog niet bekend. TNT Post liet weten het ,,bijzonder spijtig te vinden dat er weer gestaakt wordt. “Dat lost het probleem niet op.”

Mogelijk weet bemiddelaar Ruud Vreeman nog een stokje te steken voor de acties. De oud-burgemeester van Tilburg is vorige week door staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken gevraagd om gesprekken te voeren met de werkgever en de vakbonden, om zo een oplossing voor het conflict te vinden. Op de vervolgacties kon Vreeman dinsdag niet reageren. De PvdAer is op reis in Zuid-Amerika en begint maandag pas aan zijn nieuwe klus.

Bron: ANP