Chaos door sneeuw in Limburg en Brabant

Het winterweer heeft vrijdag vooral huisgehouden in Limburg en Noord-Brabant. Hevige sneeuwval ontregelde het verkeer in beide provincies behoorlijk. Op de snelwegen was het oppassen geblazen door de gladheid. Bussen van Veolia in Limburg reden niet of mondjesmaat.

In Limburg viel op sommige plekken tot 40 centimeter sneeuw. Niet alleen in het zuiden maar ook in het oosten van het land en Drenthe was er flinke sneeuwoverlast. Behalve sneeuwval zorgde ook stuifsneeuw voor problemen. De splitsing van de NS-dienstregeling in Limburg en Brabant vervalt zaterdag. Donderdag werd de dienstregeling in beide provincies losgekoppeld van de rest van het land om vertragingen op het spoor te voorkomen. Op eerste kerstdag rijden de treinen weer volgens het landelijke schema.

Rijkswaterstaat had vrachtwagenchauffeurs gevraagd om in Limburg en delen van Brabant niet de weg op te gaan. Veel truckers hebben aan die oproep gehoor gegeven. De vrachtwagenchauffeurs die toch de weg opgingen, hielden zich keurig aan de maximumsnelheid, zei de politie. Op sommige wegen had Rijkswaterstaat weer een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur ingesteld (een zogeheten snelheidsdeken).

De A2 bij Eindhoven werd zelfs enige uren afgesloten na hevige sneeuwval. Het vliegveld van Eindhoven was vrijdag enige uren dicht. Maastricht Aachen Airport blijft waarschijnlijk tot zaterdagmorgen dicht. In grote delen van Limburg en het oosten van Brabant werd vrijdag het huisvuil niet opgehaald. Het was voor de ophaalwagens te gevaarlijk de weg op te gaan.

De brandweer in Limburg heeft door het winterweer langer nodig om bij incidenten komen. De politie van Limburg-Zuid liet een aantal patrouillewagens met sneeuwkettingen rijden. Anders was het vaak onmogelijk de weg op te gaan. In het zuidoostelijk deel van Brabant rukte de politie alleen uit in noodgevallen. In Zeeland en Zuid-Holland wordt de komende dagen op sommige wegen niet of minder gestrooid. De voorraden raken op.

Gemeenten en provincies gaan meer sneeuw schuiven of vegen om de gladheid te bestrijden. Sinds donderdag gold er een jachtverbod in een aantal provincies. In Flevoland, Gelderland en Utrecht mag er vanaf maandag niet meer worden gejaagd. In Drenthe gaat zondag het jachtverbod al in. Flevoland heeft alleen voor de Oostvaardersplassen een uitzondering gemaakt. Daar mogen dieren wel worden afgeschoten als daarmee onnodig lijden wordt voorkomen.