Vrouw besmet met gevaarlijk Marburgvirus

Een Nederlandse toeriste heeft in Uganda het zeer gevaarlijke Marburgvirus opgelopen. Ruim honderd mensen die de afgelopen tijd met de vrouw in contact zijn gekomen worden medisch in de gaten gehouden om uit te sluiten dat zij ook besmet zijn.

De vrouw liep het virus op in het Afrikaanse land Uganda. Eenmaal terug in Nederland werd ze ziek. Vermoedelijk is het virus overgedragen door een vleermuis. Tijdens een bezoek aan een grot werd de vrouw door een vleermuis aangevlogen.

Er zitten 21 dagen tussen de besmetting en de uiting van de ziekte. Het zeldzame virus kan worden overgedragen door lichaamssappen. Mensen in haar omgeving en medewerkers van de Helmondse Elkerliek kliniek, waar de vrouw in eerste instantie werd opgenomen, worden de komende maand in de gaten gehouden. Daarna zou het besmettingsgevaar geweken moeten zijn.

De vrouw ligt momenteel in het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij is ernstig ziek, maar stabiel. Het virus zorgt voor hoge koorts en bloedingen. In de meeste gevallen is besmetting met het virus dodelijk, er is geen vaccin tegen de ziekte. Isolatie is dan ook van groot belang, om te voorkomen dat andere mensen ook besmet raken.