Verpleeghuis zoekt rokende vrijwilliger

Verpleeghuis Driemaashave in Maassluis is op zoek naar vrijwilligers die van nicotine houden. Van hen wordt verwacht dat ze rokende verpleeghuisbewoners naar de rookserre brengen en daar gezelschap houden. Dat meldt het AD Rotterdam.

Driemaashavebewoonster Corrie van Ree (tien sigaretten per dag) juicht de zoektocht toe. ,,Ik hou wel van een leuk praatje,” zegt ze terwijl ze er nog een opsteekt.

Ze noemt het strenge rookbeleid ?waardeloos’. ,,Dan ben je zo oud en mag je niet eens doen wat je zelf wilt. Roken is mijn enige verzetje. Ik zit sinds tweeënhalf jaar in een rolstoel en dat is echt niet makkelijk.”

Rokende bewoners worden nu af en toe vergezeld door verplegend personeel, vertelt Josita Woesthuis, coördinator welzijn in Driemaashave. ,,Maar het personeel moet dat tussendoor doen waardoor zo’n bewoner soms moet wachten. Daarom willen we graag vrijwilligers.”

Het verpleeghuis vindt vrijwilligers aantrekken belangrijk. Personen die met bewoners kunnen praten over vroeger of die helpen bij een activiteit.

Zo zoekt Driemaashave nog een pianist voor het mannencafé, een groene-vingers-vrijwilliger en een vogelvrijwilliger die de kanariepietjes verzorgt.