Rijksuniversiteit Groningen vervoert illegaal uranium

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) hangt een boete van 12.000 euro boven het hoofd voor het illegaal vervoeren van uranium. Dat meldt RTV Noord.

De RuG zou in 2003 bijna vijf kilo radioactief materiaal geïmporteerd hebben vanuit Engeland. Het verarmd uranium, bedoeld voor onderzoek, ging vervolgens naar een verwerkingsbedrijf in Bunschoten. Dat bedrijf beschikte niet over de juiste vergunningen voor de verwerking van het uranium.

Jarenlang betrok de universiteit het uranium van KLM, dat het gebruikte als ballast in vliegtuigen. Het uranium werd vervolgens verwerkt in Petten. Toen dit niet meer kon, kwam de RuG in Engeland terecht en ging het voor verwerking naar het Bunschoter bedrijf.

Voorzitter Simon Kuipers van het College van Bestuur van de universiteit erkende maandag voor de rechtbank dat er fouten zijn gemaakt.

Verarmd uranium kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid wanneer het in de vorm van fijn stof ingeademd wordt of via besmette voeding of via open wonden in het lichaam wordt opgenomen.