Opnieuw DNA-onderzoek in Oostrumse verkrachtingszaak

De hoger beroepszaak tegen een Groninger die wordt beschuldigd van verkrachting is vrijdag opnieuw aangehouden voor nader DNA-onderzoek. De man wordt verdacht van het verkrachten van een dertienjarige scholiere. Het Leeuwarder gerechtshof heeft tevens zijn voorlopige hechtenis geschorst.

Het is niet de eerste keer dat de zaak wordt aangehouden voor nader DNA-onderzoek. In april besloot het hof op verzoek van de verdediging om het Leidse Forensisch Laboratorium speciaal onderzoek te laten verrichten. Dit onderzoek kan de dader mogelijk vrijpleiten.

Twee weken geleden liet het instituut weten te weinig sporenmateriaal te hebben om het onderzoek te kunnen verrichten. Toen bleek dat het Nederlands Forensisch Instituut nog materiaal over had om te kunnen onderzoeken. Daarnaast is de helft van het oorspronkelijke DNA-materiaal bewaard gebleven voor tegenonderzoek. Op de zitting van 13 juni is niet ter sprake gekomen dat dit materiaal eventueel gebruikt zou kunnen worden om het speciale onderzoek op uit te voeren. Het hof wil dat dit nu alsnog gebeurd. De zaak wordt op 1 augustus voortgezet.

De verdachte heeft altijd ontkend het meisje te hebben verkracht. Het hof heeft besloten zijn voorlopige hechtenis op te schorten omdat zijn persoonlijke belang om vrij te komen op dit moment zwaarder moet wegen dan het belang van justitie om hem in voorarrest te houden. De advocaat-generaal heeft een gevangenisstraf van 42 maanden geëist.