Lange files op buitenlandse vakantieroutes

Vakantiegangers die met de auto richting het zonnige zuiden reizen, staan zaterdag massaal vast op de buitenlandse snelwegen. Dat meldt de ANWB.

Rond het middaguur stond er op de Franse snelwegen ruim vierhonderd kilometer file. Op de snelwegen door de Rhônevallei (A6/A7) rijdt het het verkeer over tientallen kilometers stapvoets. Ook op de A9 en de A10 naar Spanje staan lange files.

De wachttijd voor de Sint Gotthardtunnel richting Italië loopt inmiddels op tot tweeënhalf uur. Vanuit Italië is het ook druk voor de belangrijke verkeerstunnel in de Zwitserse A2. Vanaf de grens bij Chiasso staat al file, waarbij de wachttijd kan oplopen tot anderhalf uur. In Oostenrijk is zoals verwacht de Tauerntunnel (A10 Salzburg-Villach) het belangrijkste knelpunt. Daar staat er 15 kilometer file richting zuiden. De wachttijd loopt op tot drie uur. Op de Italiaanse wegen is ook veel vakantieverkeer onderweg, met files rond Genua en Ventimiglia op de A10 en op de A22 Bolzano richting Verona.

In Duitsland valt het tot nu toe mee met de vakantiedrukte. Er staan een aantal files op de snelwegen van en naar Denemarken (A1, A7) en in het zuiden is erg veel verkeer onderweg op de A8 en de A9. Lange files worden daar echter nog niet gemeld.