Het dorp Ganzedijk moet tegen de vlakte

Het dorp Ganzedijk moet volledig worden gesloopt. Dat is de conclusie van een rapport dat is gemaakt in opdracht van de gemeente Reiderland, de provincie en woningstichting Acantus. Dat meldt RTV Noord.

Volgens de Koöperatieve Architektenwerkplaats (KAW) uit Groningen, die het rapport heeft opgesteld, is er geen toekomst meer voor het dorpje bij Finsterwolde. Ganzedijk heeft problemen die niet meer opgelost kunnen worden, zegt KAW. Veel woningen staan leeg. Alleen twee huizen van zo’n honderd jaar oud mogen blijven staan. De huurders en huiseigenaren van de overige huizen worden uitgekocht. Hoe dat betaald moet worden is nog onduidelijk.

De gemeente Reiderland opperde vorig jaar nog om het dorp een flinke financiële impuls te geven door het op te knappen. Toch volgt de gemeente nu de harde conclusies van het rapport op.

Bewoners zijn inmiddels geïnformeerd over de sloopplannen en hebben boos gereageerd. Ze zeggen niet van plan te zijn om zomaar te vertrekken. Volgens de bewoners is de leegstand te danken aan Acantus die de woningen heeft dichtgespijkerd en niet onderhoudt. Ze denken dat het dorp wel levensvatbaar is als het een goede opknapbeurt krijgt.

Voor het onderzoek heeft KAW gesproken met Acantus, makelaars, sociaal-maatschappelijke partijen en alle bewoners van Ganzedijk.

Ganzedijk kwam sinds 2000 regelmatig in het nieuws nadat het lijk van Hannelore Klinkhamer-Godfrion er werd opgegraven. Haar man, schrijver Richard Klinkhamer, had haar jaren daarvoor vermoord en begraven.