Douche in Kollum geeft schokken

De familie Visser in Kollum blijkt al twee jaar een levensgevaarlijke douche in huis te hebben. Zo nu en dan kregen douchende familieleden flinke schokken. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

De afgelopen weken nam het aantal incidenten toe. De dochters van zeven en elf jaar kwamen soms huilend uit de douche omdat ze zowat geƫlektrocuteerd werden. Ze durfden er niet meer onder.

Onderzoek door Van der Heide Bliksembeveiliging bracht woensdag aan het licht dat het waterleidingnet in het huis onder spanning stond, doordat de buurman een schroef door een draad van een ventilator had gejaagd. Steeds als die de ventilator aandeed, trad het euvel op. De afgelopen weken gebeurde dat nogal vaak omdat het warm was.

Drie andere huizen in dezelfde straat die dezelfde ringleiding gebruikten, bleken er ook last van te hebben. De schokken hadden door een relatief gelukkig toeval een kracht van 160 Volt, en niet van 230 Volt, zoals gebruikelijk in woningen. ,,230 Volt in combinatie met water is in principe dodelijk”, zegt Sjoerd Resink van Van der Heide.

Het probleem is inmiddels verholpen.