Steeds jonger aan de coke

Op steeds jongere leeftijd wordt in Volendam drugs gebruikt. Kinderen van twaalf, dertien jaar die cocaïne gebruiken zijn geen bijzonderheid, zo meldt het Noord Hollands Dagblad.

Bij de Moedige Moeders – moeders die verenigd de strijd met drugs op het dorp aanbinden – geven ze dit toe: We hebben op verschillende fronten successen geboekt in de strijd tegen coke, maar minder leuk is dat ze steeds jonger gaan gebruiken. Dan praten we over kinderen van elf, twaalf jaar. Hoe we dat weten? Dat horen we van vriendjes, die bij ons in hulpgroepen terecht zijn gekomen en van moeders van de kinderen.”
Moedige Moeders schat dat er per weekend acht kilo coke doorheen gaat in Volendam. ,,Als we het dan over de kermis hebben van een maand geleden, praat je over tientallen kilo’s.”
Dat in Volendam het drugsgebruik een groter probleem is dan elders is voor de Moeders geen geheim. In de afgelopen drie jaar zijn 150 jongeren uit het dorp na bemiddeling van de Moeders naar afkickcentra gegaan. ,,Natuurlijk roepen sommigen dat het allemaal wel meevalt. Dat het hier niet erger is dan elders. Alleen is dat juist onderdeel van het probleem.”