Oudste gebouw van Almere wordt gesloopt

Het oudste gebouw van Almere zal binnenkort worden gesloopt. Het gaat om een verrijdbare woning van Het Bivak. Dit gebouwtje is dertig jaar oud en doet tegenwoordig dienst als clubgebouw voor tuindersvereniging De Kluitenduikers. Dat meldt Almere Vandaag.

Over twee weken wordt het met de grond gelijk gemaakt. Rob Rijbroek, programmamedewerker bij architectuurcentrum Casla, wil het gebouwtje van de sloophamer redden. Het Bivak bestond dertig jaar geleden uit acht huisjes. Hierin woonden de zogenoemde kwartiermakers van Almere met hun gezin. Rijbroek wil zo snel mogelijk een groep medestanders verzamelen, want hij vindt het zonde als het gebouwtje verdwijnt. Op de plek waar de huisjes meer dan een kwart eeuw geleden stonden, is nu een parkeerplaats. De medewerker van Casla kwam per toeval achter de plannen van de sloop toen hij bezig was met het samenstellen van het nieuwe Woonkwartet. Dit kwartetspel werd vorige week gepresenteerd tijdens de Week van de Geschiedenis. In het spel maakt Het Bivak onderdeel uit van het kwartet ‘Voorgeschiedenis’. Andere kaarten in deze serie zijn onder meer Blocq van Kuffeler en de inmiddels gesloopte woningen aan de Schipperskade.

Het is volgens Rijbroek niet vreemd dat Almere weinig oog heeft voor het behoud van het ‘culturele erfgoed’ in de stad. ,,Ik denk dat Almere Het Bivak niet oud genoeg vindt. Toch vergeten de mensen vaak hoe snel het hier allemaal gaat en hoe jong de stad eigenlijk nog is.” Rijbroek gaat nu op zoek naar fondsen om het gebouw te behouden voor de stad. ,,Het vervoeren en restaureren van het gebouw kost flink wat. Ik hoop zo snel mogelijk het geld bij elkaar te hebben.”