Man met bijl valt pompbediende aan

Een Nieuw-Beijerlander die de regio deze week heeft verlost van een serie-overvaller, heeft zijn heldendaad bijna moeten bekopen met een bijlslag. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Pomphouder Ben Nobel (48) ging op donderdagavond in zijn auto een overvaller achterna. De overvaller schrok daar zo van dat hij tegen een boom knalde.

De man leek na de botsing ogenschijnlijk bewusteloos. Ogenschijnlijk, want toen Nobel en zijn meegereden zoon Jaap (15) naar de gecrashte auto toeliepen, sloeg de overvaller toe.

,,Hij sprong uit de auto en kwam met een hakbijl op ons af”, aldus de eigenaar van een Nieuw-Beijerlands Total-station. ,,Mijn geluk was dat ik achterover op de grond viel en de bijl over me heen zwaaide.”

De ellende voor vader en zoon waren toen nog niet over: de overvaller rende naar de auto van Nobel. In de auto van Nobel ging hij er vandoor. ,,Gelukkig kwam er toen net politie aangereden. Zij hebben hem achtervolgd. Met succes: op de Vaanweg in Rotterdam is hij klemgereden en afgevoerd, maar daar waren wel zeventien politiewagens voor nodig.”

Over het antwoord op de vraag waarom iemand een overvaller achterna gaat, hoeft Nobel niet lang na te denken. ,,Hij had het op ons tankstation gemunt De 29-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats stond de hele dag al te posten bij het tankstation. Nobels dochter heeft hem zelfs nog gezien.

,,Zij dacht: zal wel meevallen. Zo denkt een kind.” Maar dat de man wat kwaads in de zin had, hoorde Nobel van een bevriende autodealer. Hij vertelde aan Nobel dat die gezochte overvaller, van wie overal in de regio al opsporingsposters hingen, op het punt stond het tankstation over te vallen.

Nobel: ,,Dus zei ik tegen mijn zoon: gauw in de auto. En zo geschiedde. Na een dollemansrit over kronkelweggetjes, waarbij snelheden van wel 170 kilometer werden bereikt, verloor de overvaller zoals gezegd de macht over het stuur. Op die plaats had dus ook het bijlincident plaats. Nobel, terugkijkend: ,,Het leek wel een politiefilm.”