Geruchten om vermeende Lotto-winnaars

Ze hadden niet eens een lot. Toch wordt een echtpaar uit Heythuysen al weken lastig gevallen door mensen die denken dat ze de Lotto-prijs van 9,4 miljoen euro hebben gewonnen, terwijl dat niet zo is.

Tjeu en Wil Reijnen vierden toevallig een feestje in de tuin op de dag waarop bekend werd dat het winnende biljet voor de Lotto-jackpot van 9,4 miljoen euro bij een sigarenzaak in Heythuysen was verkocht. Dat meldt Dagblad de Limburger

Korte tijd later zetten ze een bordje Te Koop in de tuin van hun huis, omdat ze al langer van plan waren te verhuizen naar een huurappartement. Sindsdien gonst het in Heythuysen van de geruchten over de Reynens. Het echtpaar bezweert echter dat het niet de Lotto-winnaar is. De Lotto-organisatie bevestigt dat. De echte winnaar van het lot houdt zich nog altijd anoniem.

Dat gevoel overal te worden aangegaapt. Die blikken in je rug. Mensen die elkaar samenzweerderig iets toefluisteren als Tjeu of Wil Reijnen boodschappen doen, een ommetje maken of hun gordijnen dichttrekken. In de buurt al als ‘de gordijnen van 9,4 miljoen’ betiteld. En dan de categorie die – nergens door gehinderd – gewoon vraagt of het inderdaad zo is dat zíj de Lotto Jackpot hebben gewonnen. Of zij de nieuwe rijken zijn? Het is wat overdreven om van stalken te spreken. Psychische hulp hebben ze evenmin nodig, daarvoor zijn ze te nuchter. Maar dat Tjeu en Wil er inmiddels stevig van balen in Heythuysen en ver daarbuiten voor winnaars van die Lotto-miljoenen te worden versleten, mag duidelijk zijn.

Nog even de feiten: op de laatste dag van juli werd bekend dat sigarenhandel Primera Plantinga in Heythuysen het biljet had verkocht waarop de Lotto Jackpot van 9,4 miljoen euro was gevallen. De winnaar had laten weten anoniem te willen blijven, dus begonnen de speculaties, die tot op de dag van vandaag voortduren. En ook al worden nog af en toe met stelligheid enkele namen genoemd door mensen die “het zeker weten en uit goede bron hebben”, in 95 procent van de gesprekken wordt het echtpaar van midden-vijftig zonder kinderen aangewezen: Tjeu en Wil Reijnen.

Dus is Het Grote Ontkennen in volle gang. Op het werk van Tjeu bij de belastingen. Tegenover familieleden die zelfs even begonnen te twijfelen. Vrienden die quasi geïrriteerd aan de lijn hingen en riepen dat ‘..jullie dat ook wel eens hadden kunnen vertellen..’ Vorige week nog kreeg een broer van Tjeu in Duitsland de vraag of hij een broer had die vermogend was geworden. Tegenover buurtgenoten, in het verenigingsleven. En de accountmanager van Reijnens bank, die hem van harte feliciteerde en zich al ietwat bezorgd had afgevraagd of Reijnen met het nieuwe kapitaal naar een andere bank was gestapt. Bedelaars, financiële bloedzuigers of zelfbenoemde adviseurs zegt Reijnen nog niet aan de deur te hebben gehad. “Maar het blijft gewoon doorgaan. Een paar keer heb ik gewoon gezegd dat het inderdaad zo was dat we hadden gewonnen. Om er vanaf te zijn. Dan zie je mensen denken dat dat niet klopt met wat ik eerder tegen iemand anders heb gezegd. Nogmaals: het is dus niet waar. We hebben niks gewonnen. We spelen niet eens mee in de Lotto. Ze kunnen wel over me lullen, maar niet van me smullen.”

Woordvoerster Dianthe Robers van Lotto in Rijswijk reageert verbaasd als ze ervan hoort. “Heel vervelend voor die mensen. En voor ons ook nieuw, zo hardnekkig hebben wij dit soort geruchten nog niet meegemaakt.”