Centrale plek voor Citadel

Monumenten heeft Almere niet, die moeten minimaal vijftig jaar oud zijn. Maar volgens architectuurcentrum Casla heeft de stad wel een aantal potentiële monumenten en is het een kwestie van tijd tot ze officieel als zodanig gebombardeerd worden.

Dus doet Almere zaterdag mee aan de landelijke Monumentendag, onder de noemer Jonge Monumentendag. De Citadel staat hierbij centraal, schrijft Almere Vandaag.

Almeerders kunnen zaterdag een rondleiding krijgen door het complex in het nieuwe stadshart. Casla heeft voor De Citadel gekozen omdat dit complex van architect Christian de Portzamparc vorig jaar de architectuurprijs heeft gewonnen.

Remke Brouwer is één van de gidsen van Casla. ,,Wij vinden het een jong monument. Tegenwoordig kan dat best een gebouw zijn met winkels. Dat is juist een opvallend aspect van De Citadel, het grote aantal functies. En natuurlijk de gelaagdheid.”

De rondleiding voert zaterdag kris kras zowel door de onderwereld (parkeergarages, busbaan en Hospitaaldreef) als de bovenwereld, waar de winkels zijn. De bewonersvereniging van de woningen boven de winkels, heeft voor de gelegenheid het gebied opengesteld.