Het is vandaag nationale pannenkoekdag. En dat betekent natuurlijk: pannenkoeken bakken vanavond. Maar hoe zorg je nou voor de perfecte? Met deze vijf tips mislukken ze nooit meer. Perfect beslagMaak je beslag zelf en van verse ingrediënten. Oude eieren, melk of bloem maken de pannenkoeken een stuk minder lekker. Het perfecte beslag maak je zo. Doe bloem en zout in een kom en maak een kuiltje. Doe daar de eieren in en een deel van je melk. Klop vanuit het midden, tot alle bloem is opgenomen. Giet de rest van de melk erbij en klop tot het beslag glad is. Het moet ongeveer de consistentie hebben van drinkyoghurt. Klopt het beslag niet te lang. Hoe langer je mixt, hoe meer gluten er in het beslag komen en hoe taaier je pannenkoeken worden. Neem een klontje hier en daar dus voor lief. Goede panEen ideale pan voor pannenkoeken heeft een dikke bodem, is lekker groot en heeft een lage rand, zodat je de pannenkoek makkelijk kan omdraaien. De dikke bodem verdeelt de warmte, zodat je pannenkoek snel en gelijkmatig gaart.Het vetPannenkoeken smaken heerlijk als je ze bakt in roomboter, maar boter rookt en verbrandt snel. Probeer eens te bakken in een combinatie van boter en plantaardige olie of vloeibare margarine. Hierdoor wordt je pannenkoek mooi bruin, zonder te verbranden. OmdraaienDraai je pannenkoek maar één keer om. Doe je het vaker, dan worden ze minder luchtig en koelen ze steeds af, waardoor ze minder snel klaar zijn. En heb geduld. Draai je pannenkoek pas om als het beslag bovenop droog lijkt en doe het met een zo breed mogelijke spatel, dan scheurt 'ie minder snel. Pannenkoek speciaalMaak je een pannenkoek met spek, kaas of ander beleg? Bak eerst je vlees, groente of fruit, zodat al het vocht eruit is en voeg dan pas het beslag toe. Gebruik je tomaat of spinazie? Giet dan eerst het vocht af. Door de nattigheid mislukt je pannenkoek hoogstwaarschijnlijk. De perfecte kaaspannenkoek maken? Klap de pannenkoek dubbel, waardoor de kaas niet aan je pan blijft plakken, maar wel smelt. Basisrecept voor pannenkoeken: 300 gram bloem Snuf zout 3 à 4 eieren 500 ml melk Olie of boter om in te bakken Variatie: voeg een snufje kaneel of vanillesuiker toe aan je beslag