Vader omgekomen Dascha: 'Nieuw onderzoek is een rare vorm van blijdschap'

De vader van de in 2015 omgekomen Dascha Graafsma reageert bij Hart van Nederland opgelucht op het nieuws dat er een nieuw onderzoek komt naar de doodsoorzaak van zijn dochter. “Het hartje slaat er vele malen van over.”

De 16-jarige Dascha kwam om het leven toen zij na een avond stappen onder een trein terecht was gekomen. Voor vader Rene Graafsma voelt het nog als de dag van gisteren: “Alles wat men denkt te kunnen zien aan ons aan kracht en sterkte is van binnen niet zo.”

‘Voelt als paar minuten geleden’

Graafsma: “Het is een open wond, maar vandaag zijn er stappen gezet waardoor er een pleister op komt. We zeggen wel dat het lang geleden is, maar het voelt het alsof het een paar minuten geleden gebeurd is.”

Het OM constateerde eerder dat Dascha waarschijnlijk zelfmoord gepleegd heeft. De familie was het daar niet mee eens. “Wij zetten onze vraagtekens bij zelfmoord. Het is goed voor je eigen verstand om alle alternatieven open te houden. Het gaat om de waarheid. Dan weten wij ook wat we kunnen verwerken.”

Graafsma voelt een gevoel van opluchting. “Het is een rare vorm van blijdschap en geluk. Niet zozeer voor mijzelf maar voor Dascha, omdat we nu dichterbij de waarheid komen.”