112

Taxichauffeur trekt vastzittende rolstoelfietser voor trein weg: 'Het was secondewerk'

Bij taxibedrijf Steen in Ommen is hij de held van de dag. Nee, zelfs van de maand: de 61-jarige taxichauffeur Gerben van Dam. En waarom dan? Gerben was zo heldhaftig om vrijdagmiddag een man van het spoor te trekken, die met zijn rolstoelfiets op een overgang vast was komen te zitten. En dat met gevaar voor eigen leven want er kwam net een trein aan.

“Het was echt secondewerk voordat de trein langs kwam rijden” zegt Van Dam tegen Hart van Nederland. Hij moest in de buurt van de spoorwegovergang in Ommen iemand ophalen. In zijn rechterooghoek zag hij dat de jongeman op het spoor was gevallen en er niet meer weg kwam. Hij twijfelde geen moment: “Ik ben er naartoe gereden en ben de bus uitgevlogen, onder de spoorbomen door. Daar heb ik de jongen bij zijn jas en broek gepakt en ben begonnen met trekken.”

“Gelukkig zat hij niet in een tuigje of zoiets, want dat is nog wel eens zo bij een rolstoel,” zegt de chauffeur. “Als dat wel zo was geweest, dan was het mij echt niet gelukt om hem van het spoor te halen.” Op het moment dacht hij amper na, maar handelde vooral: “Al die adrenaline in mijn lichaam zorgde voor extra kracht zodat ik hem van het spoor kon trekken.”

De op het spoor gevallen jongeman is afkomstig uit Oekraïne. Hij is geschrokken, maar niet gewond. Zijn vriendin is vanmiddag bij Gerben langs geweest om hem te bedanken voor zijn heldhaftige daad. Bij de taxicentrale vertellen ze dat de dappere chauffeur nu even vrij heeft gekregen van zijn dienst. En ze noemen hem de held van de dag. Stilzitten kan hij nog niet; hij krijgt het ene na het andere telefoontje. Ook de politie wil hem bedanken en zal hem vrijdagmiddag of zaterdag een bloemetje overhandigen.

Foto: Gerben van Dam