Opmerkelijk

Eigenaar Marokkaanse woonwinkel 'weggepest door bovenburen'

Aan de Hoofdstraat in Apeldoorn is er een conflict ontstaan tussen de ondernemer van de Marokkaanse woonwinkel en de bewoners van de bovenliggende appartementen. De bewoners zijn het niet eens met de horeca in de winkel van Marco.

Ondanks dat Marco een vergunning heeft gekregen om zijn woonwinkel uit te breiden met horeca heeft de VVE toch een bezwaar ingediend. De buurtbewoners zijn bang voor stankoverlast en dat de waarde van hun appartement zal dalen.

Vergunning

“Ze moeten juist blíj zijn. Ik heb het pand opgeknapt, het zag er niet uit”, vindt Marco. “En inderdaad uitgebreid met horeca. Voor dat laatste heb ik gewoon een vergunning van de gemeente. De eigenaar van het pand had ook geen bezwaar, maar nu dus wel. Heel bizar.”

Marco begon 20 jaar geleden een soortgelijke zaak in Den Haag samen met zijn Marokkaanse vrouw. Acht jaar geleden overleed ze en kreeg Marco een hartinfarct. Omdat hij een moeilijke tijd tegemoet ging, wilde hij een nieuwe zaak openen zodat hij zich kon storten op het werk en alles kon vergeten. “De winkel in Den Haag was mijn huwelijkscadeau aan mijn vrouw. Die winkel en de winkel in Apeldoorn wil ik graag aan mijn kinderen nalaten. De twee winkels zijn voor mij van emotionele waarde. Ik heb er veel tijd en geld ingestopt.”

‘Getreiterd’

Marco heeft zich vanaf dag 1 niet welkom gevoeld en heeft het idee dat de bewoners de winkel helemaal weg willen hebben en de horeca daarom als bezwaar gebruiken. “Ik wordt getreiterd door de buren en de VVE. Zo is er iemand van de VVE een keer de zaak binnengelopen en trok hij aan de arm van een klant. Hij vroeg wat die klant hier deed en dat ik hier alles doe wat god verboden heeft.”

Hij snapt er helemaal niks van. “Ik heb alle nodige maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de buren geen overlast krijgen.” Maar, ondanks het getreiter wil Marco de zaak niet zomaar opgeven. Aanstaande dinsdag is er een hoorzitting over het bezwaar wat is ingediend. Dan moet blijken of de buurtbewoners gelijk hebben of niet.