KNMI en Rijkswaterstaat waarschuwen voor gladheid

Het KNMI heeft voor de nacht van vrijdag op zaterdag code oranje afgegeven voor het hele land. Er is grote kans op gladheid door sneeuw en/of ijzel die vanuit het westen over het land trekt. Het begint met sneeuw die Iater overgaat in onderkoelde regen of motregen wat tot ijzel kan leiden.

,,Zaterdag overdag valt er nog geruime tijd winterse neerslag in de vorm van lichte ijzel, in het zuidoosten aanvankelijk nog als sneeuw. De temperatuur loopt van het westen uit langzaam op waarmee de gladheid vanaf het einde van de ochtend geleidelijk verdwijnt. In het oosten en zuidoosten kan de gladheid echter tot in de avond aanhouden”, aldus het KNMI.

Rijkswaterstaat

Ook Rijkswaterstaat geeft een waarschuwing uit. Men adviseert automobilisten om in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag rekening te houden met extreme gladheid en niet de weg op te gaan als het niet per se hoeft. “Er zal naar verwachting sprake zijn van zeer gevaarlijke rijomstandigheden”, aldus Rijkswaterstaat. Er zal uiteraard zoveel mogelijk worden gestrooid om ellende te voorkomen, maar omdat in het weekend doorgaans minder auto’s op pad zijn en het zout dus minder snel wordt ingereden, bestaat de kans dat de gladheid op de wegen langer aanhoudt.

ANP/Redactie

Het laatste nieuws