Zorgt smartphone voor meer ongelukken?

Het afgelopen jaar is het aantal verkeersongelukken drastisch toegenomen. In vergelijking met vier jaar geleden is het met 27% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Incident Management Nederland (SIMN), het samenwerkingsverband tussen verzekeraars en wegbeheerders. Vermoedelijk komt de stijging door het veelvuldig gebruik van smartphones achter het stuur.

Het aantal incidenten waarbij de bergingsbedrijven in actie moesten komen is in de afgelopen twaalf maanden opgelopen naar 25.963. In 2013 was het aantal ongevallen nog tot 20.458 gedaald. Maar sindsdien is er sprake van een stijging.

De stichting heeft geen eigen gegevens over de oorzaken van ongevallen, maar ziet een verband met het toenemend gebruik van smartphones. Uit onderzoek blijkt dat meer mensen hun smartphone achter het stuur gebruiken en TNO heeft volgens SIMN eerder onderzocht dat dit gedrag de kans op een gevaarlijke verkeerssituatie fors verhoogt. Gegevens over of en hoe vaak smartphonegebruik de oorzaak is van een ongeval zijn er niet.

Het laatste nieuws