We voelen economische groei nog niet in portemonnee

Nederlandse huishoudens merken nog weinig van de economische groei in ons land. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van de Rabobank en de Universiteit Utrecht.

Nu wordt het bruto binnenlands product (bbp) nog gebruikt om te kijken hoe goed het gaat met dit land. Het bbp is de totale geldwaarde van goederen en diensten in Nederland.

Volgens de onderzoekers is dit echter geen goede indicator voor welvaart. Zij vinden dat aspecten als baanzekerheid, onderwijs, gezondheid, geluk en huisvesting ook meetellen.

Economie en welvaart verschillen sterk

Wat als snel bleek is dat economie en welvaart voor huishoudens behoorlijk van elkaar verschillen. Toen de crisis in 2009 begon bleef de welvaart nog hoog. Mensen hielden hun baan nog en kregen nog loonsverhogingen.

Vanaf 2013 begon de welvaart flink te dalen, terwijl de economie toen al aan het herstellen was. Sindsdien blijft de economie groeien, maar de welvaart niet. Waarmee een onderzoek nu aantoont wat veel Nederlanders al voelden.

“Dit toont aan dat beleidsmakers een duidelijke visie moet ontwikkelen om de brede welvaart te verhogen”, aldus de onderzoekers. “Ze moeten zich niet blindstaren om een indicator die slechts een klein deel uitlicht.”

 

Het laatste nieuws