Gestreepte dolfijnen aangespoeld op Ameland

Op het strand van Ameland zijn deze week twee gestreepte dolfijnen aangespoeld. Dat de zoogdieren aanspoelen in Nederland is een zeer zeldzame gebeurtenis, zo vertelt bioloog Johan Krol van Natuurcentrum Ameland. “De zoogdieren leven rond de evenaar en komen normaal gesproken niet noordelijker dan de Middellandse Zee.”

“De gebeurtenis is dan ook veel zeldzamer dan bijvoorbeeld een gestrande potvis, daar zijn er al tientallen van aangespoeld inmiddels”, zo vertelt Krol. Het kwam slechts acht keer eerder voor dat een gestreepte dolfijn aanspoelde op de Nederlandse kust. De laatste keer dat dit gebeurde was tien jaar geleden op Vlieland.

De dolfijnen die deze week aanspoelden, zijn een moeder en haar jong. De twee vrouwtjes werden dinsdagavond rond 23.00 uur gevonden door twee hobbyvissers, maar Krol vermoedt dat de dieren met het hoogtij tussen 17.00 en 18.00 uur de kust bereikten. “Waarschijnlijk hebben de dolfijnen nog een tijdje geleefd.” Hoe het kan dat de dolfijnen aanspoelden op het strand van Ameland weet Krol niet.

Onderzoek

De dieren zijn naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht gebracht. Onderzoeksinstituut Naturalis zal de botten van de dolfijnen onderzoeken waarna het skelet tentoon wordt gesteld in Natuurcentrum Ameland.

Het laatste nieuws