Turkije roept ‘spionage-imam’ terug

Turkije heeft de in opspraak geraakte Yusuf Acar teruggetrokken uit Nederland. Dat heeft minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) woensdag bekendgemaakt. Hij had informatie over vermeende sympathisanten van Gülen doorgegeven aan de Turkse overheid.

Acar was in Nederland actief als voorzitter van het Turkse moskeekoepel Diyanet. De info zou hij door hebben gegeven als medewerker van de ambassade. De Turkse ambassadeur zegt dat hij van niets wist.

Verschillende Kamerfractie, waaronder het CDA, hadden al om zijn uitzetting gevraagd. Het CDA was volgens Acars informatie ook een aanhanger van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen. De man die volgens president Erdogan achter de mislukte coup van eerder dit jaar zit.

Koenders had vorige week de vertegenwoordiger van de Turkse regering op het matje geroepen. In het gesprek is duidelijk gemaakt dat het kabinet heeft geconstateerd dat er grenzen waren overschreden en dat dit niet zonder consequenties kon blijven. Acar heeft het land inmiddels al verlaten.

Het laatste nieuws