Rutte sluit deal met EU over Oekraïneverdrag

De 28 EU-leiders hebben donderdag in Brussel ingestemd met een juridisch bindende verklaring over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd. Met het akkoord kan hij een volgende stap zetten naar goedkeuring van het verdrag door Nederland.

De tekst legt een aantal zaken in het verdrag ,,feitelijk” uit, bedoeld om zorgen bij Nederlandse nee-stemmers in het referendum van april weg te nemen. Een belangrijk element is dat het verdrag Oekraïne geen recht geeft op (kandidaat-)lidmaatschap van de EU.

Ook staat in het besluit dat het verdrag EU-lidstaten niet verplicht tot extra veiligheidsgaranties of financiële verplichtingen. Daarnaast wordt benadrukt dat het Oekraïners niet het recht geeft in Europa te werken of wonen.

,,Het was niet leuk maar nodig. Het is nu klip en klaar wat het verdrag wel en niet behelst”, aldus Rutte.

Vooral Polen had moeite met de tekst, maar premier Beata Szydlo ging uiteindelijk overstag. Het alternatief was dat het verdrag helemaal van de baan zou zijn. Rutte noemde dat ,,het grootste cadeau dat we aan Vladimir Poetin hadden kunnen geven”. Om de Russische dreiging het hoofd te bieden is het volgens hem ,,cruciaal” de Europese eenheid te bewaren.

Het kabinet neemt vrijdag een besluit over het indienen van de goedkeuringswet. Als de Tweede, en daarna de Eerste Kamer, het Europese besluit aanvaardbaar vinden en het verdrag goedkeuren, kan Nederland het ratificeren.

ANP

Het laatste nieuws