PostNL wijst bod Belgisch Bpost af

PostNL heeft het ,,ongevraagde en voorwaardelijke” overnamevoorstel van het Belgische Bpost afgewezen. Dat maakte het postbedrijf vrijdag bekend.

Bpost liet onlangs weten bereid te zijn een bod uit te brengen van 2,825 euro in cash en 0,1202 aandelen per aandeel PostNL. Dat voorstel waardeerde PostNL op dat moment op 2,5 miljard euro. De Belgen benadrukten dat er alleen een concreet bod zou volgen indien PostNL met het voorstel zou instemmen.

De Belgen lieten in een reactie weten momenteel geen actie te ondernemen op de afwijzing. De brief van PostNL wordt eerst nader bestudeerd.

Zelfstandig bedrijf

Het voorstel kon het Nederlandse postbedrijf niet bekoren, zo liet PostNL weten. Het concern heeft vertrouwen in de toekomst als zelfstandig bedrijf. Het geeft aan er financieel goed voor te staan en zich beter te ontwikkelen dan de rest van de markt.

Bovendien is het bod volgens PostNL te laag en te riskant voor de aandeelhouders. Ook zijn de niet-financiële voorwaarden te vrijblijvend. Zo zou een deugdelijke onderbouwing van de pensioengarantie, het creëren van banen en de oprichting van het voorgestelde innovatiecentrum ontbreken.

Daarnaast zet PostNL zijn vraagtekens bij een krachtenbundeling die zou betekenen dat de Belgische overheid een te grote vinger in de pap krijgt. België is nu voor 51 procent eigenaar van Bpost. Dat zou na overname van PostNL afnemen naar 40 procent, maar dat neemt volgens PostNL niet weg dat de overheid de-facto nog steeds controle zou uit kunnen oefenen.

Eerdere poging

In mei werd een eerdere toenaderingspoging van Bpost door PostNL ook al afgewimpeld. Ook toen was PostNL niet overtuigd van de meerwaarde van een samengaan tegen de voorgestelde voorwaarden.

ANP

Het laatste nieuws