Onthulling Sojoez-ruimtecapsule André Kuipers

André Kuipers onthult maandag de Sojoez-ruimtecapsule bij Space Expo in Noordwijk. Kuipers ging in 2011 met de capsule de ruimte in. Bij de onthulling zijn André Kuipers zelf, reisgezel Oleg Kononenko en minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn aanwezig. Vanaf dinsdag kan het publiek het vaartuig bekijken.

Op 21 december 2011 vertrok Kuipers met een Sojoezraket voor vijf maanden naar het internationaal ruimtestation ISS voor de Sojoez-missie TMA-03M om deel te nemen aan ISS Expeditie 30 en ISS Expeditie 31. Tijdens zijn ruimtemissie deed Kuipers tientallen wetenschappelijke experimenten. Zo keek hij naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Tijdens zijn missie wist de astronaut jong en oud weten te inspireren met tweets, blogs en speciale lesprogramma’s.

Kuipers is momenteel nog af en toe betrokken bij astronautenwerk maar is voornamelijk actief als ambassadeur voor wetenschap en techniek. Vanaf eind november speelt hij bij een kindervoorstelling met de naam ‘André het astronautje’.

 

Het laatste nieuws