Nu ook spreekrecht voor stieffamilie tijdens strafzaak

Ook stieffamilie van slachtoffers krijgt het recht om te spreken tijdens een strafzaak, schrijft minister Ard van der Steur zaterdag aan de Tweede Kamer. De minister vindt dat de definitie van de kring van gerechtigden voor het spreekrecht van nabestaanden nu te beperkt is. Dat doet volgens hem geen recht aan de samenstelling van hedendaagse gezinnen. Hij stelt dat in de maatschappij steeds meer sprake is van samengestelde gezinnen, waarbij de gezinsband niet door bloedverwantschap wordt bepaald.

Aanleiding voor de aanpassing is onder meer de zaak Nicole van den Hurk die in 1995 werd vermoord. Tijdens de rechtszaak daarover bepaalde de rechter dat de stiefmoeder niet mocht spreken, omdat zij juridisch gezien geen nabestaande is. De Tweede Kamer riep daarna op tot uitbreiding van het spreekrecht voor stieffamilie.

Advocaat Richard Korver van de nabestaanden van Nicole van den Hurk had bij de minister aangedrongen op de wetswijziging. Hij reageerde zaterdag opgetogen. “Het is in het huidige tijdsgewricht niet uit te leggen dat je niks mag zeggen in een strafzaak als je jarenlang voor een kind hebt gezorgd.” Korver hoopt dat Van der Steur zijn wetsvoorstel meteen goed aanpakt en ook rekening houdt met pleeg- en adoptieouders.

ANP / Redactie

Het laatste nieuws