Mysterie: vier dode otters in week tijd

Otteronderzoekers in het noorden van het land staan voor een raadsel. In Overijssel en Friesland zijn in nog geen week tijd vier dode otters gevonden, op drie verschillende plekken. Hoe de dieren aan hun einde zijn gekomen wordt nog onderzocht, maar het is al wel duidelijk dat het geen natuurlijke dood is. Dat zegt de Friese otterexpert Harrie Bosma.

Woensdag vond Harrie in natuurgebied It Fryske Gea een dode otter en een dag later nog ééntje verderop. Vorig weekend werden er zelfs twee dode mannetjesotters gevonden in natuurgebied De Wieden in Giethoorn, in Overijssel. Alle dieren waren niet zichtbaar gewond en dus is de kans groot dat ze verdronken zijn. Dat is raar, aldus Harrie, want otters zijn extreem goede zwemmers.

Volgens Harrie is er iets anders aan de hand. Hij vermoedt dat de beestjes de dupe worden van illegale fuiken van vissers. Ze zwemmen er dan in en kunnen er vervolgens niet meer uit en verdrinken. Opzet is het niet, denkt Harrie. ‘Maar het is wel zorgelijk, want het gaat net zo goed met de otter in Nederland.’ Op dit moment zijn er ongeveer 160 otters in ons land.

Onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen voert momenteel autopsie uit op de dode otters. Mogelijk wordt volgende week meer duidelijk over de doodsoorzaak.

Het laatste nieuws