De F-35 komt naar Nederland

De F-35 Lightning II, in de volksmond bekend als de Joint Strike Fighter, komt maandag voor het eerst naar Nederland. De twee toestellen zullen naar verwachting rond 20.00 uur landen op Vliegbasis Leeuwarden.

Nederland heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het nieuwe toestel van Lockheed Martin. De F-35 moet de oude F-16’s gaan vervangen. Nederland was het eerste Europese land dat zich aansloot bij het F-35-project. Het is dan ook de eerste keer dat deze stealth-jager in Europa is.

De samenwerking van Nederland in het project zorgde in 2001 voor veel politie commotie, aangezien andere landen vooral kozen om voor de Eurofighter Typhoon te kiezen. Inmiddels zijn ook andere landen geïnteresseerd in de F-35, zo zou onder meer België er een aantal van willen kopen.

Er worden veel spotters verwacht bij de komst van de F-35. Daarom is een weiland vlakbij de spottersplaats speciaal ingericht om de extra bezoekers op te kunnen vangen. De F-35 is ook te bewonderen tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni.

Video: Promovideo over testen van de F-35

De aankomst is ook vanaf 19.30 uur live te volgen via een livestream:

Beelden: Defensie

Het laatste nieuws