Greult komt op voor onterecht beschuldigden

Greult de Haan wil dat politie en justitie mensen beter begeleiden als blijkt dat ze onschuldig zijn. Hij weet als geen ander hoe dat is, want Greult werd er onterecht van verdacht zijn eigen kleinzoon seksueel te hebben misbruikt.

De 72-jarige Greult moest zich in 2012 melden op het politiebureau. Bij aankomst moest hij direct alles inleveren wat hij had en werd in een cel gezet. Tijdens het verhoor bleek dat een psychiater ervan overtuigd was dat Greult zijn kleinzoon had misbruikt.

“Mijn vrouw en dochter wisten dat ik het niet had gedaan. Ook mijn dochter had een kindje, een meisje. Ik durfde het niet meer aan om haar bij ons te laten logeren. Bang dat mensen vreemd op zouden kijken”, blikt hij aangeslagen terug. Hij had zijn eigen bedrijf en moest zijn personeel vertellen dat hij verdachte was in een zedenzaak. “Het was zwaar, maar ik wilde niet dat ze het van anderen hoorden.”

‘Geen hulp toen ik onschuldig bleek’

“Na zes tot acht maanden heb ik een brief ontvangen: Ik was niet langer verdacht. De echte dader van het seksueel misbruik schijnt nog altijd niet gevonden te zijn en mijn kleinkind is inmiddels tien en moet nog altijd naar de psychiater.”

Het vreemde is dat justitie wel een dossier over hem houdt dat niet wordt vernietigd en dat hem verder geen begeleiding of hulp werd aangeboden. “Ik was twee jaar geleden slachtoffer van inbraak, toen kreeg ik wel slachtofferhulp. Bizar! Daarvoor kreeg ik wel hulp, maar niet nadat ik onterecht verdachte was, terwijl dat veel meer invloed op mij heeft gehad.”

Dit overkomt duizenden per jaar

Om alles op een rijtje te zetten, besloot Greult op bedevaartstocht te gaan naar Santiago de Compostella. “Ik heb tijdens die tocht besloten mijn mond open te trekken. Dit overkomt duizenden mensen per jaar en niemand doet er wat aan. Het is mensonterend.” Greult ziet geen reden om het langer stil te houden. “Ik heb niets misdaan. Waarom zou ik mij hiervoor moeten schamen?”

Het Openbaar Ministerie bevestigt aan Hart van Nederland dat Greult niet meer wordt verdacht van kindermisbruik. Alle verdenkingen zijn vervallen omdat deze niet klopten. Er is dus daadwerkelijk sprake van een valse beschuldiging.

 

Het laatste nieuws