Boomstra nieuwe wereldkampioen dammen

Roel Boomstra heeft zich donderdag verzekerd van de wereldtitel dammen.

De 23-jarige Boomstra besliste de tweekamp met landgenoot Jan Groenendijk door winst in de tiende ronde, die werd gespeeld in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen. Boomstra, die al genoeg had gehad aan een remise, is daardoor niet meer in te halen door Groenendijk.

De Groninger volgt Alexander Georgiev uit Rusland op als wereldkampioen dammen. Boomstra treedt in de voetsporen van Harm Wiersma, in 1984 de laatste Nederlandse wereldkampioen.

Nederlandse tweekamp

Georgiev veroverde vorig jaar in Emmen de wereldtitel, maar besloot zijn titel niet te verdedigen. Daardoor ging de tweekamp om de mondiale titel tussen twee Nederlanders, de achttienjarige Groenendijk (tweede op het WK) en Boomstra. De nummer drie van het WK behaalde maandag in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag zijn derde zege op Groenendijk. Boomstra had daardoor donderdag in Scheveningen aan een remise genoeg om wereldkampioen te worden.

Het werd zelfs een overwinning, na een blunder van Groenendijk. De tiener uit Wageningen besloot de strijd direct te staken, waardoor Boomstra zijn vierde zege kon bijschrijven en zich verzekerde van de wereldtitel. Groenendijk had de drie resterende partijen allemaal moeten winnen om de Groninger nog van de winst af te kunnen houden.

Boomstra, die in Groningen natuurkunde studeert, is al vijf jaar professioneel dammer met heel wat titels op zijn palmares. Zo werd hij in 2012 en 2015 Nederlands kampioen. In 2014 werd Boomstra tot Europees kampioen gekroond. Daarnaast werd hij derde op de WK’s van 2013 en 2015.

Het laatste nieuws