Boer zoekt opvolger

Oudere boeren in ons land hebben veel moeite om goede opvolgers te vinden. Dat terwijl jonge boeren juist geen goed boerenbedrijf kunnen vinden. Daar moet nu een einde aan komen met een nieuwe project.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is maandag gebleken dat de boeren van 55 jaar en oude het lastig hebben. In de komende tien jaar zullen 15.000 boerenbedrijven verdwijnen als de boeren geen opvolgers kunnen vinden.

Toch zijn er genoeg jonge boeren. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft een bestand met vele jonge, fanatieke agrariërs. Zij komen echter vaak niet uit een boerengezin en zijn dus juist op zoek naar een mooi boerenbedrijf dat ze over kunnen nemen. Daarom is het NAJK het boer-zoekt-boerproject begonnen.

Het plan komt, niet heel verrassend, van een jonge boer zelf. Sander Thus is 27 jaar en behalve jonge boer ook bestuurder bij het NAJK. Hij had weinig moeite om een boerenbedrijf te vinden, aangezien zijn ouders boeren zijn.”Mijn ouders vallen niet onder die duizenden agrariërs waar het CBS over publiceert”. Toch herkent hij de problemen wel: “We hopen dat het boer-zoekt-boerproject een oplossing kan zijn.”

Het laatste nieuws