‘Asielkinderen nog altijd veel te lang in grote onzekerheid’

Ambassadeurs van de ‘Ik Blijf Hier’-groep hebben dinsdagochtend een boekpublicatie overhandigd aan leden van de Tweede Kamer. Dit omdat zij meer aandacht willen voor de verkeerde toepassing van het kinderpardon, waardoor honderden asielkinderen veel te lang in enorme onzekerheid leven.

De ambassadeurs zijn jongeren die in het verleden zelf hebben moeten strijden voor hun kinderrechten, maar nu een verblijfsvergunning hebben. Samen bundelen zij hun krachten in de vorm van een boek waarin de persoonlijke verhalen zijn opgetekend. Zij roepen de Kamer op om nu echt een keer tot een oplossing te komen voor de honderden kinderen en jongeren die hier langer dan vijf jaar zijn en nog steeds in onzekerheid leven of ze hier mogen blijven. Sommigen zijn hier zelfs langer dan twaalf jaar.

In de afgelopen twee jaar is slechts aan zeven kinderen een kinderpardonvergunning verleend, terwijl meer dan duizend mensen een aanvraag hiervoor hebben gedaan. De oplossing die het kinderpardon langdurig verblijvende kinderen zou moeten bieden, werkt in de praktijk dus niet.

Defence for Children

Martine Goeman, jurist bij Defence for Children, laat aan Hart van Nederland weten: “De staatssecretaris maakte recent bekend dat er fouten zijn gemaakt in de registratie. Het blijkt dat er op dit moment meer dan 97% van de kinderpardonaanvragen wordt afgewezen. Er komen steeds meer regels bij. Dit ontwricht het leven van honderden kinderen en hun klasgenootjes en buurtbewoners. Het is de hoogste tijd dat het recht op verblijf na vijf jaar verblijfsonzekerheid wordt erkend. Het is wetenschappelijk bewezen dat kinderen dan niet meer zonder schade aan hun ontwikkeling uitgezet kunnen worden. Iedere dag worden nu kinderrechten geschonden.”

 

Het laatste nieuws