‘Aantal mishandelde kinderen in 10 jaar halveren’

Het aantal mishandelde kinderen moet binnen tien jaar gehalveerd zijn. Dat is een van de aanbevelingen van de Taskforce tegen Kindermishandeling die maandag haar eindrapport publiceerde bij het startschot van de Week tegen Kindermishandeling.

“In iedere klas is wel één kind slachtoffer van kindermishandeling”, zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan die voorzitter is van de taskforce.

Dat zijn jaarlijks nog zeker 119.000 kinderen. Verder geeft de taskforce ook nog andere adviezen: verplichte opvoedcursus voor ouders, veel betere informatie-uitwisseling tussen instellingen en een meldcode voor alle beroepen met geheimhoudingsplicht moeten zorgen voor een doorbraak.

Therese Bravenboer, inmiddels moeder van zes kinderen, was slachtoffer van kindermishandeling in haar jeugd. Ze heeft altijd geprobeerd om haar kinderen te behoeden voor wat zij heeft meegemaakt, maar toch heeft ze niet kunnen voorkomen dat haar dochters ook slachtoffer werden. Haar boodschap: maak seksuele voorlichting verplicht op basisscholen. “Zodat kinderen leren wat normaal is en wat absoluut niet.”

Het laatste nieuws